doers of stuff: we’re registered Architects focussed on bespoke outcomes
doers of stuff: we’re registered Architects focussed on bespoke outcomes
    casa Figueira architecture buckandsimple design house modern architecture

    casa figueira

    casa figueira Architecture  /  interiors

    casa Figueira architecture buckandsimple design house modern architecture

    casa figueira

    Buck & Simple Architects

    the pool house

    the pool house Architecture

    Buck & Simple Architects

    the pool house

    the toxteth hotel architecture bar design australian interior cutout construction inner west buckandsimple

    the toxteth hotel

    the toxteth hotel Architecture  /  interiors

    the toxteth hotel architecture bar design australian interior cutout construction inner west buckandsimple

    the toxteth hotel

    Our Partner – Carbon Neutral
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/production/public/wp-content/themes/koi-child/loop-portfolio.php on line 74

    Australian House & Garden – Fitzroy North Residence
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/production/public/wp-content/themes/koi-child/loop-portfolio.php on line 74

    wagstaffe house modern barn coastal architecture truss brick timber buckandsimple

    wagstaffe residence

    wagstaffe residence Architecture  /  interiors

    wagstaffe house modern barn coastal architecture truss brick timber buckandsimple

    wagstaffe residence

    fitzroy north architecture house design modern kitchen bathroom fireplace

    fitzroy north residence

    fitzroy north residence interiors

    fitzroy north architecture house design modern kitchen bathroom fireplace

    fitzroy north residence

    Bar Gin Hospitality Interior design Architecture Heritage Sydney rocks

    frank macs

    frank macs interiors

    Bar Gin Hospitality Interior design Architecture Heritage Sydney rocks

    frank macs

    seaforth architecture buck and simple porsche 356 timber screen house

    a+c Residence

    a+c Residence Architecture

    seaforth architecture buck and simple porsche 356 timber screen house

    a+c Residence

    architect sydney residential

    the whyte house

    the whyte house Architecture  /  interiors

    architect sydney residential

    the whyte house

    Sydney Architect home design

    gilliver residence

    gilliver residence interiors

    Sydney Architect home design

    gilliver residence

    architect sydney commercial

    the doss house

    the doss house interiors

    architect sydney commercial

    the doss house

    buck and simple torquay house architecture black timber kitchen

    torquay house

    torquay house Architecture  /  interiors

    buck and simple torquay house architecture black timber kitchen

    torquay house

    Bold colour kitchen Thirroul northern illawarra architecture architect bathroom design home renovation alterations

    casa m

    casa m interiors

    Bold colour kitchen Thirroul northern illawarra architecture architect bathroom design home renovation alterations

    casa m

    macmasters beach house architecture buck and simple

    macmasters beach house

    macmasters beach house Architecture  /  interiors

    macmasters beach house architecture buck and simple

    macmasters beach house

    b+v house architecture modern coastal architecture buckandsimple

    b+v house

    b+v house Architecture  /  interiors

    b+v house architecture modern coastal architecture buckandsimple

    b+v house

    casa crisp house architecture buck and simple

    casa crisp

    casa crisp Architecture  /  interiors

    casa crisp house architecture buck and simple

    casa crisp

    Home
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/serverpilot/apps/production/public/wp-content/themes/koi-child/loop-portfolio.php on line 74

    a+h apartment architecture buck and simple interior design

    a+h apartment

    a+h apartment interiors

    a+h apartment architecture buck and simple interior design

    a+h apartment

    architect sydney residential

    d+k house

    d+k house Architecture  /  interiors

    architect sydney residential

    d+k house

    little birch

    little birch Architecture  /  interiors

    little birch

    modern home architect northern beaches architecture coastal architecture modern classic sasso nero buckandsimple

    sasso nero

    sasso nero Architecture

    modern home architect northern beaches architecture coastal architecture modern classic sasso nero buckandsimple

    sasso nero

  • casa figueira

    Named after and centred around the century old heritage protected fig tree: Casa Figueira is a home nestled into its surroundings. Quietly secluded at the end of a cul-de-sac in the Sydney harbourside suburb of Rose Bay, the topography of the site eventuates to gun barrel views of the harbour and city beyond.   

     

    A highly complex design resolution and approvals process relied on a collaborative approach to bring the project to fruition. Working from the base of a planar curved form designed by Luigi Roselli Architects we focussed on tangibility, material and detail. As lead Architect, buckandsimple in company with Interior design team Atelier Alwill and landscape architects Dangar Barin Smith worked to hone the design and build processes. Integral to this unique build was a design-focussed client who placed trust in their design team to fulfil their brief and deliver a truly bespoke family home balancing poise and resilience. 

     

    We built from early brief concepts of a mid-century Brazilian aesthetic, seeking to define an open air living space framed by robust materials. From above, off-form board marked concrete ceilings offset a perpendicular mass of American Walnut joinery, framing and drawing the experience to the outside and surrounding cultivated landscape. Generous open plan living spaces are separated into functional nodes, folding around a central courtyard. The main pavilion is dominated by a solid one piece stainless steel kitchen work surface and monolithic timber block; a physical and cultural nexus. The opposing side ending in a focal sunken lounge consolidating a place to sit, relax, share. 

    Designed to age gracefully, this home values the integrity of materials and client intention above trend. Est Living

    Restrained lines of joinery belie the complex program hidden beyond. Service areas, equipment, guest quarters, powder room, all quietly sit concealed allowing the main program to be read uninterrupted.

     

    Puncturing the formal program and the minimal, restrained approach, we sought to introduce detail and repetition of material touchpoints. The Bronze, etched entrance door, the curved skeletal foyer stair, steel ribbed open fireplace; hand sewn sunken lounge; custom lighting fixtures and floating joinery in front of slimline glazing. Each encapsulate the function of a space, welcome, retreat, gather, converse, eat, work.

     

    From the outset it was important for our clients that this home withstood the test of time and weathered gracefully. Balancing aesthetics and performance we gave careful consideration to material selection and  material-specific detailing. We researched and worked closely with suppliers, focussing on the finishing of timberwork, resilient protective coatings and favouring the use of non ferrous metals externally. The result was a continuous thread throughout the home. Intricate touchpoints of aged brass bring highlight, offset against planar raw concrete, mass rammed earth and crisp white rendered bands that intersect and are balanced by the soft warmth of timber. 

     

    Set to patina gently against its namesake backdrop the home exudes an estate feel, relaxed in its role as a family home and place of respite from the bustling city beyond. 

    The home is layered with earthy, organic materiality, but carefully balanced with moments of lightness and refinement

    project